Å gå på tur handler om å være komfortabel, tørr og akkurat passe varm. For å oppnå dette er det lurt å starte i garderoben; hva kan funke til dager hvor det er mildt ute, men også til dager hvor det kan både kan bli regn- og vindfullt?
Da må vi gå tilbake til trelagsprinsippet hvorav det innerste laget bør være fukttransporterende, det midterste laget isolere og det ytterste laget beskytte mot vind og vann.
Klær til kjøligere høstdager
Når gradestokken synker, er det aller best å pakke seg inn – lag etter lag. Det som er genialt med dette er at man kan skrelle av seg plagg etter plagg for å regulere temperaturen best mulig, og ut ifra behov.
Varmt ullundertøy
Når det er kaldt ute, bør du gå for ullundertøy i 100 % merinoull – både longs og trøye. Skal du gå en veldig rask tur eller oppover i høyden, kan du heller vurdere 2-l ags ullundertøy med 70 % merinoull.
Tenk på god isolasjon
En fleecegenser kan du fint ha over ulltrøya, enten en tynnere fleecegenser eller en tykkere fleecegenser. Her bør du velge tykkelse på plagget ut ifra hvor raskt du skal gå. Jo tynnere, desto høyere intensitet bør det være på aktiviteten du skal begi deg ut på.
God beskyttelse
Over både ulltrøya og fleecegenseren, kan du gå for flere alternativer. Enten en deilig og tynn dunjakke som er enkel å pakke med seg, en tynn jakke som tåler vann og vind eller en jakke i materialet Isolight. Dette er et ypperlig isolasjonsplagg hvor du får mye varme for lite vekt. I tillegg holder den deg varm selv om plagget blir vått, puster godt og tørker fort.
Varmt tilbehør
Ikke glem å varme både hode, hals og bena på tur. Til kjøligere dager kan en lue i 100 % merinoull være lurt, eventuelt gå for den veldig praktiske balaclavaen som både varmer hode og hals. Ellers deilige ullsokker på føttene.
Klær til regnværsdager
Vi som elsker friluftslivet, lar ikke dårlig vær stoppe oss– det er jo faktisk litt deilig å kjenne at man lever når vinden rusker godt i håret og regnet plasker ned i bakken.
Vanntette turbukser
Skulle det regne lett, kan du gå for en vanntett turbukse og turjakke med høy vannsøyle – tåler opptil 10 000 mm. I tillegg er egenskaper som vindtett lurt. Skulle det derimot bøtte ned utendørs, anbefaler vi å gå for en vanntett skalljakke og skallbukse med en høy vannsøyle – tåler opptil 20 000 mm.
Smart tilbehør
Vanntette gamasjer kan du også vurdere da de også beskytter turbuksen mot søle – noe det typisk blir i skogen når det regner ute. Er det kjølig ute bør du også vurdere gode tursokker, hansker og lue, eventuelt balaclava.
Klær til mildere høstdager
Når temperaturen ute stiger og sola titter frem, kan det fort bli for varmt. Til slike dager kan du vurdere å gå for teknisk 2-lags ullundertøy som er ypperlig til turer eller aktiviteter hvor du vil svette.
2-lags ullundertøy
Dette ullundertøyet fungerer slik at det innerste syntetiske laget transporterer bort svetten fra huden og det øverste laget i ull absorberer fukten. Slik blir du akkurat passe varm, men uten å bli klam. En perfekt kombinasjon, med andre ord.
Lettere fleecegenser
Til mildere høstdager kan du også vurdere å gå for en tynnere fleecegenser som bidrar til at du blir akkurat passe varm.
Et alternativ til den vanlige varianten, kan du også vurdere en fleecegenser med vaffelmønster innvendig. Et slikt plagg er både supermykt, puster ekstra godt, og alt i alt et supert valg som det innerste plagget.
Jakke eller vest?
Er det veldig varmt, kan det være at det holder å ha en vest som både er lett, vindtett og vannavstøtende over. Eller så kan du trekke over en tynnere jakke som både er vann- og vindtett.
Stretchy turbukse
Når det er mildt ute, kan du fint gå for en tynnere turbukse med god stretch i. Disse er såpass fleksible at de kan strekkes like mye oppover som sideveis. Selv om de er tynne i stoffet, er de slitesterke og derfor allsidige. I tillegg er flere godt utstyrt med praktiske lommer. Tynne ullsokker er også deilig å ha på beina.