Påsken nærmer seg, og for mange betyr det hytteturer og fjellet. For meg handler påsken vel så mye om lek og moro som å gå lange turer. Å bygge snøhule er både gøy, lærerikt og gir god mosjon.

Det finnes få ting som gir en mer autentisk vinteropplevelse enn å overnatte i en snøhule. En godt bygd snøhule kan være en trygg og varm soveplass i fjellet, men det krever riktig teknikk og kunnskap. Her gir jeg deg en steg-for-steg guide til hvordan du lager den perfekte snøhule, basert på erfaringer fra tidligere turer, blant annet FjellTid sin hytte- og snøhuletur til Finse for noen år siden.

1. Finn riktig sted

Det viktigste er å finne et sted med tilstrekkelig snødybde. Ideelt sett bør du ha minst 1,5 til 2 meter snø, gjerne i en skråning eller en le-side der snøen har samlet seg. Unngå områder med fare for snøskred eller tynn snø over steiner.

2. Planlegg hulens utforming

Snøhulen bør være stor nok til å romme alle som skal overnatte, men ikke så stor at den blir vanskelig å varme opp. En god regel er at inngangen bør være lavere enn soveplassen, slik at kald luft synker ned.

3. Grav inngangen

Begynn med å grave en inngang som skråner litt nedover. Dette gjør det enklere å få bort snøen. Dersom jeg får ut blokker, lager jeg en egen haug som jeg kan bruke når vi skal gjøre inngangen litt smalere. Inngangen bør være smal for å redusere varmetap.

4. Grav ut hulrommet

Bruk en snøspade til å grave ut hulen forsiktig. Det kan være lurt å bytte på gravingen for å unngå utmattelse. Formen på hulen bør være avrundet for å forhindre drypp fra taket.

5. Lag en sovebenk

Soveplassen bør være høyere enn inngangen for å sikre at den varme luften forblir rundt deg. Legg et lag med isolerende materialer som granbar, liggeunderlag eller skumplast.

6. Ventilasjon

Det er viktig å lage en liten ventilasjonsåpning i taket for å unngå at CO2 bygger seg opp. Sjekk jevnlig at denne ikke tetter seg.

7. Forsterk tak og vegger

Sørg for at taket er minst 30 cm tykt for å gi tilstrekkelig isolasjon. Ved å glatte ut veggene kan du forhindre drypp og gjøre hulen mer komfortabel. Stikk en pinne eller en søkestang ca 30 cm gjennom taket. Når du treffer spissen vet du at du ikke skal grave mer.

8. Gjør det komfortabelt

Ta med gode soveposer beregnet for lave temperaturer, varme klær og en primus til matlaging. Unngå å ha for mange våte ting inne i hulen, da dette kan øke fuktigheten. Personlig har jeg alltid med et stearinlys i hulen.

Lyset forbruker oksygen, så hvis det slukker, betyr det at hula mangler tilstrekkelig lufttilførsel. Da må du lage bedre ventilasjon. Selv et lite stearinlys avgir varme og kan bidra til å holde temperaturen inne i hula nær 0 °C, noe som gjør det mer komfortabelt. Snø absorberer mye lys, så et stearinlys gir nødvendig belysning og gjør hula mer trivelig.

Oppsummering

Å bygge en snøhule krever litt arbeid, men gir en utrolig belønnende opplevelse. Under vår hytte- og snøhuletur til Finse fikk vi erfare hvor viktig det er med riktig teknikk og forberedelse. Med disse stegene kan du sikre deg en trygg og varm natt i vinterfjellet!

Er du klar for å prøve? Finn nye turvenner, pakk sekken og ta turen ut!

Om skribenten:

Picture of Tomas

Tomas

Hei! Jeg heter Tomas Eskeland og er en av grunnleggerne av FjellTid.no, Norges største sosiale turnettverk. Sammen skaper vi et unikt fellesskap for friluftsentusiaster, der vi deler turglede, bygger vennskap og inspirerer hverandre til nye eventyr. Lag en inspirerende FjellTid-profil, bli med i grupper, og delta aktivt – det er her magien skjer! Har du spørsmål, tilbakemeldinger, eller bare ønsker en hyggelig fjellprat? Ikke nøl med å ta kontakt. Jeg setter stor pris på å høre fra deg og gleder meg til å bli bedre kjent! 🌄

Del VIA:

Relaterte saker

Disse appene bør du ha i påsken

Oppdag de beste appene for en trygg og underholdende påskeferie i fjellet! FjellTid-appen er en favoritt blant turglade – finn dine turvenner

Mer fra FjellTiden

Naturens medisin

2017 var året jeg ble utbrent, måtte si opp jobben, og gikk sykmeldt i fem måneder.