Lurer du på hva som er forskjellen på verneområder, naturreservat, hva som er anbefalt og ikke når du er ute i naturen? Da er du kommet på riktig plass.

Det finnes mange uskrevne regler når vi oppholder oss av naturen. Eksempelvis at vi ikke skal hugge ned et friskt tre for å brenne på bålet. De brenner ikke godt heller siden de inneholder mye væske. Hold deg til nedfallsved (greiner/helst kvister som har falt fra trærne) og ikke minst, brenn bål der det allerede er laget en bålplass for å ikke lage mer sår i naturen. Du kan også bruke bærbare bålpanner eller kvistbrenner som ikke setter de dype spor av seg.

Vi skal kose oss på tur i skogen og nyte roen, fuglekvitter og summingen av insekter. Men vi kan være litt ekstra varsomme når vi plukker nedfallsved. I gamle trestammer og greiner som ligger på bakken bor det insekter som gjør nytte for naturmangfoldet og vi vil vel ikke brenne opp boligen deres?

Verneområder

Verneområder, som i andre utmarksområder, kan du i utgangspunktet ferdes fritt både sommer og vinter. I noen verneområder er det spesielle ferdselsbegrensinger for å unngå å forstyrre dyrelivet når det er på sitt mest sårbare. Dette er typisk i hekke- og yngletiden på vår og sommer. Da er det ofte satt opp skilt med ferdselsforbud.

Bålbrenning kan være forbudt hele året rett og slett for å verne både landskapet og vegetasjonen mot ødeleggelse. Bålbrenning setter også spor og sår i underlaget. I de fleste verneområder er plantelivet vernet, det vil si at du ikke kan plukke greiner og kvister fra bakken, kappe trær og busker eller brenne bål selv om du har med veden selv.

Det kan også være forbudt og telte i dette området. Har du funnet deg et område du gjerne ønsker å campe i, sjekk ut verneområdet i kartet

Naturreservater

Naturreservater er den strengeste formen for områdevern etter naturmangfoldloven. Dette er områder som inneholder truet, sjelden eller sårbar natur, representerer en bestemt naturtype, har en særlig betydning for biologisk mangfold, utgjør en spesiell geologisk forekomst, eller har særskilt naturvitenskapelig verdi.

Trillemarka i Buskerud fylke er et eksempel på et stort område som er naturreservat. Skal du ferdes i dette området anbefaler jeg deg å ta en titt på kartet og peile deg ut en sti eller område for telting som ikke ligger innenfor reservatet.

Om skribenten:

Picture of Elisabeth Sletten

Elisabeth Sletten

Turer i skog og mark, med eller uten telt. Prøver å ikke gå en fjelltopp to ganger ;) Vi har jo så mange å ta av! Sosial, organisator og ivrer alltid etter neste tur.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden

Telttur. En par-aktivitet?

Etter sommerens vandringer i marka har jeg virkelig fått smaken på turlivet og ikke minst teltlivet. For meg er vinter og kulde