Vår vandring i Jotunheimen nærmer seg slutten og vi har kun en siste etappe igjen. Det har vært en uforglemmelig opplevelse å ha naturen så nært på seg. Hvis det var noe vi kunne ønske oss mer av var det flere toppturer og kanskje litt bedre vær. En av to ting kan gjøres noe med, så vi prøver igjen til sommeren.

Fra Eidsbugarden tok vi den historiske båten M/B Bitihorn til Torfinnsbu hvor gjester sto i døråpningen på hytta og vinket oss velkommen.
M/B Bitihorn har vært i drift på Bygdin helt siden 1912 og kalles også for «Bygdins hvite svane». Bare båtturen var i og for seg en historisk opplevelse.



I vannkanten på Torfinnsbu ble det lunsj før vår siste etappe i Jotunheimen sto for tur. Uten mat og drikke duger helten ikke, er det ikke det dem sier?
Denne dagen hadde vi definitivt det beste været og sola kom titt og ofte frem da vi begynte å gå mot Bygdin. Deilig å kjenne litt varme fra sola, noe som var litt etterlengtet disse fem dagene i Jotunheimen. Om så ofte ser man bare solskinnsbilder fra turer i Jotunheimen og det er jo selvsagt fint det, men noen turer bærer på dårlig vær også. Det kan være likeså eksotisk.


Visste du at? Torfinnsbu var helt frem til 2016 privateid. I 2016 kjøpte Olav Thon hytta og den drives i dag av DNT Oslo og Omegn og har en hyttevakt på plass om sommeren. Her er det 30 sengeplasser tilgjengelig og du låser deg inn med DNT-nøkkelen. Les mer om hytta på DNT.no


Turen fra Torfinnsbu til Bygdin hotell er på ca. 13.5 km i lett terreng. På grunn av mye nedbør tidligere denne uka var stien nok så gjørmete, men på flere steder var det lagt ut planker over myra som vi gikk på. Turen tar alt fra tre til seks timer spørs hvilket tempo du går i og hvor mange stopp du har, og turen passer også for barnefamilier. Strekningen er lite utfordrende og man vandrer ved vannkanten hele veien. Det i seg selv er flott når været viser seg fra sin beste side.
Langs innsjøen er det mange flotte bademuligheter. Temperaturen på vannet vites ikke da vi ikke dyppet så mye som en tå i vannet. Men det var helt klart innbydende.



Dagen etter var planen å bestige Bitihorn, men med mye regn og tåke valgte vi å skrinlegge turen. Kjipt, men den turen får vi heller ta ved en senere anledning. Det som er det fine med fjellturer er at man alltids kan prøve til neste år, for fjellene består.


Visste du at? Bitihorn opprinnelig heter Beitohorn? Tinden lå i tilknytning med gården Beito og denne har fått sitt navn etter den gode beitemarken. Fjellet ble første gang besteget av botanikeren Christen Smith i 1811
(Opplysninger hentet fra Den Norske Turistforenings aarbok for 1914 og www.lommekjent.no)


Bitihorn rager 1607 meter over havet og er mest besøkt på sommerstid. Det er flere merkede stier opp til toppen. En av dem går fra Båtskaret og er ca. 1 km til toppen, men er da krevende og bratt. En annen rute er på baksiden av fjellet som er slakere, men en litt lengre tur. Du kan starte ved Bygdin fjellhotell der turen er på ca. 4 km fra parkeringsplassen til toppen. Her har du en stigning på ca. 550 høydemeter. (Informasjon er hentet fra www.valdres.no og www.lommekjent.no )



Vår erfaring med å gå lange etapper med tunge sekker er ikke ideelt for nybegynnere som ikke er vant med å vandre i fjellheimen. Vi tror vi kan med fordel anbefale å gå fra hytte til hytte om du er like fersk som det vi var. Dette får vi svar på sommeren 2018.


MEN vi har lært ufattelig mye på turen. Vi har vært «i himmelen» og noen få turer i kjelleren. Både sol og regn. Aldri før ligget i telt så mange dager sammenhengende. Kost oss med god mat. Blitt litt smålei av drytech (frysetørket mat der du kun tilsetter varmt vann). Og sist men ikke minst, fått ett minne for livet!


God tur fjellfolk og husk å tagge #fjelltid på Instagram.


Sjekk ut min instagram @ellysletten

Om skribenten:

Picture of Elisabeth Sletten

Elisabeth Sletten

Turer i skog og mark, med eller uten telt. Prøver å ikke gå en fjelltopp to ganger ;) Vi har jo så mange å ta av! Sosial, organisator og ivrer alltid etter neste tur.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden

I Setesdalsbanens spor

Setesdalsbanen var en smalsporet jernbane mellom Kristiansand og Byglandsfjord. Den ble åpnet i 1896 og nedlagt i 1962. Bli med Mårten på