På FjellTid sine kæmper vil du oppleve naturen på nært hold i trygge omgivelser. Vi har flinke og inkluderende turledere som gjør sitt ytterste for at du skal få den beste opplevelsen.
De aller fleste kæmpene legges langt fra allfarsvei, uten tilgang til toalett eller utedo. Da må naturen benyttes. Helt nederst i artikkelen får du tips til hvordan dette skal håndteres.
Turstol – Du får turstoler i alle varianter. Enkle, tunge og noen ekstremt lette varianter. Hvis du har medlemskap i FjellTid får du gode rabatter hos våre samarbeidspartnere. Anbefaler å sjekke dette ut før du kjøper deg noe nytt utstyr. Sjekk ut medlemskap her
På Fjellkæmpen er det glæmping på høyt nivå og du vil bli kjørt helt opp til kæmpområdet. Dermed kan du ta med deg hva du måtte ønske, og turstol er en av de tingene som kan være lurt å pakke med. Her kan du melde deg på Fjellkæmpen.
Pute? Det trenger du ikke pakke med. Du lager en flott pute av soveposetrekket og dunjakken din 😉 Eller så kan du bruke en av pakkposene som er fylt med klær.
Godt liggeunderlag – turen blir så mye bedre når du ligger godt om natten. Et isolerende liggeunderlag helst ikke under R-2 anbefales. (R-verdi er hvor mye liggeunderlaget isolerer. Jo høyere R-verdi, jo bedre isolerer det). Vil du ha ekstra komfort kan du enten kjøpe eller låne et med minimum 7 cm tykkelse. Da ligger du som en dronning/konge om natta.
God mat – trenger ikke bestandig ha med real turmat. Vær kreativ og lag noe på bålet eller lån en primus av de andre deltakerne. Og du trenger heller ikke fancy turstekepanne. En godt brukt stekepanne som du egentlig skal kaste kan du fint benytte på primus. Sjekk ut artiklene om mat på tur og middag på bålet
Saueskinn eller reinsdyrskinn er perfekt på turer. Disse er flerfunksjonelle. Du kan både bruke de som ekstra isolasjon i teltet, hengekøya eller å sitte på rundt bålet eller i kæmpen. Da er det også perfekt å ta av seg på beina og la tærne lufte seg i sommervarmen.
Vet du hvorfor reinskinnet har isolerende effekt? Det er på grunn av de hule rørhårene på skinnet som holder på mye luft.
Klær – forbehold om all slags vær og ha med både vindtett og vanntette klær. Tips til dagsturen er å ha med et ekstra skift av ullundertøy. Når du tar en pause, skift gjerne til det tørre ullundertøyet så slipper du å bli kald. En tynn dunjakke er en god varmekilde og tar heller ikke så stor plass i dagstursekken.
Lyslenke til å lyse opp i teltet eller kæmpen. Det er utrolig stemningsfullt med lyslenker, og de er praktiske. De lyser opp på kvelden og viser vei til teltet.
Lufting av soveposen – for å unngå fukt og slippe å vaske soveposen ofte, er det lurt å la den få lufte seg etter nattens gode søvn. Selv om soveposen kjennes tørr, kan fyllet være fuktig av kondens eller svette. Et tips er å sove med en innerpose. Innerposen er enklere å vaske enn soveposen og den forlenger også soveposenes levetid.
Mangler du noe til turen? Ikke fortvil. Du trenger ikke svi av tusenvis av kroner på nytt utstyr. Nå er det flere aktører som leier ut friluftsutstyr til en billig penge som foreksempel PINSJ eller kan gå innom BUA (som er et gratis tilbud).
Fjelltidkæmpene går ofte over flere dager og de fleste kæmpene har ikke luksusen med utedo. Så hva gjør du hvis du må nummer en eller to på tur?
Her får du gode råd for dobesøk i naturen.
TIPS NÅR DU MÅ PÅ DO I SKOGEN – utdrag fra speidernes forbund
Å bæsje ute høres kanskje kjipt ut, men er du beredt, går det greit, og du kan til og med gjøre det nesten sporløst.
- Vær beredt! Ha med dopapir i sekken, pakk det i en plastpose så det ikke blir vått. Pakk også en liten flaske med håndsprit, for eksempel Antibac, og håndsåpe. En liten, spiss plantespade er også smart så lenge bakken ikke er for hard. Ha med en plastpose, gjerne med ziplock, til brukt papir og brukte bind og tamponger.
- Gå langt unna stier, teltplasser, rasteplasser og andre steder hvor det er sannsynlig at andre går.
- Finn et sted et godt stykke unna vann(minst 100 m). Det gjelder både bekk, elv eller innsjø.
- Er du i skogen og bakken er myk, kan du godt grave et hull, minst 20 cm dypt.
- Dekk til bæsj og dopapir godt. Legg jorda over, hvis du har gravd et hull, og tramp på den. Du kan gå på do i ei steinrøys, men løft vekk steiner først og dekk godt over igjen etterpå. Er det ikke mulig å dekke til, putt brukt dopapir i en liten pose og ta med.
- Vask hendene etterpå hvis det er mulig, i en bekk eller innsjø. Har du ikke såpe, kan du kanskje finne sand og skrubbe hendene med sand og vann. Er det kaldt og snø, kan du gni hendene med den. Er det ikke mulig å vaske hendene, bruk håndsprit, men den er ikke like effektiv som en god håndvask når det gjelder å bli kvitt virus og bakterier som kan gi omgangssyke og diare.