Urdadalstind-traversen
Traversen er en morsom tur på fast og fint fjell med innspill av noen luftige partier som får det til å kile litt i magen og byr på to primærtopper og tre sekundærtopper. Turen starter fra Spiterstulen og følger merka sti langs Visa til Urdadalen. Traversen kan gås både fra sør til nord og fra nord til sør. Selv vil jeg anbefale å gå fra nord til sør da man ofte kan skli ned på en av snørennene ned til Urdadalen og dermed spare beina for en god del høydemeter. Fra Urdadalen og opp til Store Urdadalstinden (2116 moh) går det bratt opp til toppen, med litt balansetrening over en litt smal egg. For så litt småklyving opp til toppvarden.
Videre er det grei plankekjøring fra Store til Vesle Urdadalstinden (2010 moh). Fra Vesle til Midtre Urdadalstinden (2060 moh) stikker det opp noen morsomme pinakler som kan byr på litt morsom klyving. Turen videre til Søre Urdadalstinden (2005 moh) følger for det meste ryggen og har et par luftige partier hvor man må fokusere litt ekstra på hvor man setter beina.
Beregn ca. 8-10 timer på turen med start og mål fra Spiterstulen.
Soleibotntindtraversen
Fra Turtagrø kjører du Tindevegen mot Årdal og parkerer på en opparbeidet P-lomme på østsiden av Tindevegen, rett på oppsiden av broa over Tverrelvi. Herifra går du ca. 2 km opp til ryggen til Lauvnostinden (1970 moh) og følger ryggen opp til toppen. Fra Lauvnostinden følger man ryggen videre bort til Nørdre Soleibotntinden (2030 moh). Ved hammeren tar man av ved en tydelig sti ned til høyre, merket med en varde, og kommer opp til skaret mellom Nørdre (2030 moh) og Store Soleibotntinden (2083 moh). Enkel klyving opp til Nørdre før man tar fatt på ryggen opp til Store. For å forsere hammerne opp eggen til Store Soleibotntinden må man ut til høyre langs noen snørenner, hvor isøks og stegjern må benyttes.
Fra Store kan man ta en avstikker innom Sørøst for Store Soleibotntinden (2020 moh) og Søre Soleibotntinden (2049 moh). Fra Store Soleibotntinden går man et stykke sørover til en varde som markerer nedgangen til det dype skaret sørøst for toppen. Her er det både bratt og løse steiner, så det gjelder å trå varsomt. Nede i skaret kan det ligge litt hard snø, så ta med isøksa ned hit. Videre er det bare å følge den luftige eggen bort til Sørtoppen.
Beregn ca. 8 timer på turen. Isøks og stegjern kan være gode hjelpemidler. Klatrehjelm er et must på grunn av løs steinmasse.
Bukkeholsbrean rundt
En rundtur rundt Bukkeholsbrean er en flott travers som gir totalt 11 2000 m-topper. Som utgangspunkt er Leirvassbu det enkleste, men Spiterstulen er også et mulig startsted. Fra Leirvassbu følger man T-merket sti over Kyrkjeglupen og runder inn Tverrbytnede. Turen starter bratt og tung opp til Søre Bukkeholstinden (2058 moh). Turen følger stort sett eggen bortover med noen avstikkere ned på breen. Isøks og klatrehjelm kan være lurt å ha i sekken.
Beregn mellom 9-13 timer på turen.
Høgdebrotet til Tjønnholoksle
Frodige Leirungsdalen og kraftige Gjendealpene er et vakkert samspill som gir store kontraster. Nede i dalen har du mild og frodig natur og oppe på fjelltoppene ruver kvasse, høye tinder. Utgangspunktet for turen er Valdresflya. Her kan man gå inn til Leirungsdalen og sette opp telt langs Leirungsåe eller starte direkte på turen. Følg Steinflybakken opp til Høgdebrotet (2226 moh) og videre ryggen bort til Steinflytinden (2318 moh) og Tjønnholstinden (2330 moh). For de som samler på 2000 m-topper kan en avstikker om Tjønnholstinden NV1 (2221 moh) og NV2 (2208 moh) anbefales, før man slepper seg ned i skaret mellom Tjønnholstind og Tjønnholsolsle (2145 moh)
Har man en god dag og føler seg sprek kan man gå videre helt bort til Austre Leirungstinden (2288 moh) uten at man trenger tau eller andre hjelpemidler
Tverrbottindan
Utgangspunktet for Tverrbottindan er Leirdalen, med start fra Leirvassbu eller Presten. Veien opp til Midtre Tverrbottntinden Sør (2106 moh) følger ryggen oppover i god stigning. Veien videre følger høyden og ryggen bort til Midtre (2151 moh), Store (2161 moh) og Vestre Tverrbottinden (2113 moh). For å komme seg ut til Vestre Tverrbottinden kan man enten balansere på ryggen mellom Vest for Tverrbottinden V1 (2110 moh) og Vestre Tverrbottinden – men vær varsom, eller sleppe seg ned på høyresiden av ryggen, noe som gir litt mindre kiling i magen.