Sola er tilbake, og i Tromsø feires gjensynet med ferske solboller med strøsukker. Like viktig er feiringen av at vi også denne gangen klarte oss gjennom den mørke tida her i nord.

Av Heidi Rudolfsen

 

Mørketida, – den tida med to hele måneder uten en eneste solstråle. Uten det som av mange omtales som normalt dagslys. Men det er jo ikke sånn at vi ikke har noe form for lys når det er som mørkest i november og desember.

 

 

Vi har mørketidslyset. Å leve i, og under mørketidslyset er vanskelig å forklare. Det må nesten oppleves. De korte timene som kan minne om dagslys på en klar kald dag er intense, sterke, fargerike, varme og uforglemmelig. Så er det brått over, og vi vet ikke når et lignende mørketidsøyeblikk er tilbake.

 

Med januar kommer sola, og med februar hilses det klare skarpe vinterlyset velkommen. Lyset som gjør at vi virkelig våkner, og det verker i lysømfintlige øyer.

 

 

Landskapet hviler under hvit snø, og temperaturmåleren peker på heftige kuldegrader. Byen på den lille Tromsøya viser seg fra den siden som kanskje beskriver navnet aller best. Ishavsbyen.

 

 

På den lyse sida av vinteren feires Samefolkets dag den 6. februar. I Tromsø markeres Samefolkets liv, historie og kultur i en hel uke med ulike arrangementer. Det er stor aktivitet gjennom det som har etablert seg som en årlig tradisjon, og som har fått navnet Samisk uke. Les mer om samiske uke her.

 

 

Hele uka er en stor lavvo på Stortorget i Tromsø åpen for alle. Både Tromsøfolk og turister er velkommen inn for en kopp bålkaffe. Tradisjonell samisk mat og reinkjøtt selges, og du kan få en smak av bidos, samisk festmat. Ulike boder tilbyr duoddji, samisk kunsthåndverk for salg.

 

 

I denne uka arrangeres kunstutstillinger, foredrag, workshops, NM i lassokasting, reinkappkjøring og vintermarked på torget. Det medfører et yrende folkeliv i byen og på Stortorget i Tromsø. Les mer om Samisk uke her.

 

 

Tromsø internasjonale snøfestival er en nokså ny happening i vinterbyen. Det var i februar 2019 fjerde gang det ble arrangeret snøfestival i Tromsø. Første året vi ble kjent med imponerende snøfigurerer på torget var i 2013.

 

 

Arktisk inspirasjon er temaet de åtte deltagende lagene fikk i arbeidet med å snøskulpturene i Tromsø. Skulpturene er lyssatt, og bidrar til en spesiell stemning på torget på kveldstid.

 

 

De flotte isskulpturene var i starten et privat initiativ, men er nå blitt en tradisjon som støttes av både Tromsø kommune og Tromsø sentrum. Det gir Tromsøfolk et håp om å få se snøkunst også denne vinteren.

 

 

I avisa Nordlys forteller tidligere ordfører om snøfestivalen som er i ferd med å befeste seg i Ishavsbyen; – Dette kommer til å bli en fantastisk flott attraksjon for byen, sier ordfører Kristin Røymo som var til stede da snøkunstnerne startet arbeidet med snøhaugene.

 

Lagene som i 2019 forvandlet nordisk snø til kunst var fra Norge, Russland, Thailand, Storbritannia, Finland, Italia, Tyskland og Ukraina. Hvert lag bestod av tre personer. I utgangspunktet er det de samme lagene som har deltatt på tidligere snøfestivaler i Tromsø, med noen utskiftninger.

 

 

Tromsøbyen har gitt gode opplevelser i overgangen til det nye året. Vi må selvfølgelig ikke glemme TIFF – Tromsø internasjonale filmfestival og musikkens Nordlysfestival. Les mer om TIFF her. Les mer om Nordlysfestivalen her.

 

 

Vil du lese mer fra Heidi? Da kan du sjekke ut bloggen hennes!

Om skribenten:

Picture of Heidi

Heidi

Glad i kortreiste opplevelser i eget land, i egen landsdel, og i eget nærmiljø. Filosoferer, fotograferer og skriver. Har egen blogg NY UTSIKT www.heidirudolfsen.com.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden

På toppen av Breheimen

Det var en varm og solfylt sommerdag. Sammen med en brefører og et turfølge på fem dro vi en tidlig morgen fra

Gråværsdag på fjellet

Det er blitt 10.august og jeg har langfri. Familien min har fortsatt ferie og er på sin 3.uke på vår hytte på