Ballblom er en plante vi forbinder med midtsommer, blomstereng og kulturlandskap. Ballblom er kåret til årets villblomst i 2019.

Norsk Botanisk Forening skriver om årets villblomst på sitt nettsted. Denne teksten om ballblom er derfor hentet fra Norsk Botanisk Forening.

 

Med sin sterke gulfarge lyser ballblom opp i engene våre, og den er en kjær blomst i buketter. Den er vanligst i Nord-Norge, og kan vokse høyt til fjells. Den er forholdsvis vanlig på Østlandet, spesielt i de nordlige fjellbygdene. På Sør- og Vestlandet er den ikke å finne.

 

På nedre Østlandet har denne arten gått ganske mye tilbake, og den er sjeldnere å se rundt Oslo og Akershus. Dette skyldes delvis at den vokste i fuktig blandingsskog som nå er grøftet og blitt til tette granfelt, og delvis at den vokste på gammeldagse enger som nå er oppdyrket, eller grodd igjen til skog.

 

Vi ser den fortsatt på litt fuktige steder langs små bekkedrag. Planten har en rak stengel som kan bli opptil 70 cm. Den kraftig gule blomsten minner om et kulerundt kålhode med 12-15 begerblad som ligger lagvis oppå hverandre, og som fullstendig dekker en krans av 5-15 bittesmå kronblad som har utviklet seg til nektarproduserende honningblad. Fruktene kalles belgkapsler, og inneholder mange frø pr. frukt.

 

 

Ballblom-blomsten er svakt velluktende, og trekker til seg insekter. Men det er bare den lille «ballblomfluen» av slekten chiastocheta som kan pollinere planten. Denne fluen finner veien gjennom alle lagene av dekkblader, og legger sine egg på fruktbladene.

 

Når fruktbladene utvikles til belgkapsler, bruker larvene frøene som mat. Den lille fluen er helt avhengig av frøene til ballblom, og planten er helt avhengig av fluen som pollinator.

 

Planten og blomsterfluen har derfor et symbiotisk forhold, en type gjensidig avhengighet som kalles obligat mutualisme. Dette er eksempel på et samliv mellom arter der ingen av partene kan overleve uten den andre.

 

Ballblom er vanlig i områder der husdyr beiter, men som andre arter i soleiefamilien inneholder planten det giftige stoffet anemonol. Derfor får den stå i fred for dyrene.

 

Kartlegg ballblom i sommer. Norsk Botanisk Forening vil at vi leter etter ballblom i sommer, og registrerer funn i artsobservasjoner.no.

 

De er spesielt interessert i funn fra Vestlandet, der det nesten ikke er registrert ballblom tidligere.

 

 

Kilder:

 

Norsk Botanisk Forening

Ballblomen i artikkelen har en dypere farve enn den vi finner vill i naturen. Denne blomsten står i Tromsø Botaniske hage.

 

Andre lignende artikler finner du i bloggen Ny utsikt   ( heidirudolfsen.com )

 

Om skribenten:

Picture of Heidi

Heidi

Glad i kortreiste opplevelser i eget land, i egen landsdel, og i eget nærmiljø. Filosoferer, fotograferer og skriver. Har egen blogg NY UTSIKT www.heidirudolfsen.com.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden